My Wonderland Life

Sunday 17 August 2014

Disappointed..benda simple pun tak boleh nak buat

Salam berhujung minggu semua,

Arinih kite sedih tau..sebab semalam punye story ar sampai ke hari nih pun masih ag terbawa-bawa. Sedih bagai pe ntah, susah nak explain. Nak nangis sambil sembunyi bawah bantal jap ek...huhuhuhuu

Dah, Ok sambung story why disappointed??? why? why and why???

Nih ler penyebab Aniz sedih..sediah sangat nih..bukan ape lame dah teringin nak makan but ntah lah nape x menjadi pulak nak buatnye huhuhuhu..simple je tau.memang jenis anak manje nih kan..masak bende tu pun x reti..reti kawen je hah, amek sebijik penumbuk dasshhhhh...

Jom men teka-teka..sapa tau jawapan nih, Aniz bagi choki-choki? kalau orang sarawak or sabah x yah ngade nak menjawab ye, not allowed!!..dah de jawapan tak? ok nih Aniz gtau ye..nih orang sarawak panggil linut, manakala orang sabah/labuan/brunei, mereka panggil embuyat..

Ok memang ler xde perisa apa2 pun..kan tepung semata..but nih ler boleh wat ketagih tau, kalau dah nak makan tu harus makan terus..cam x leh nak tangguh dah. tapi kalau de yang x pro cam Aniz nih memang kene lah tangguh..tangguh  and at last lumpuh dah.

Sebab dah teringin sangat ler semalam gi ler try buat, memang before nih ada buat gak tp dalam pengawasan orang pro lah, semalam wat sorang2, mane tak menjadi nya..huhuhu, nak nangis ag sebab teringat hal semalam yang linut x menjadi. Linut nih kene makan dengan sambal belacan yang campur limau kasturi ye..kalau dah makan nih mak mertua lalu pun den tak porasen. Ok fine, memang Aniz x pro buat linut but i can share your the resepi.. lain kali wajib buat ag nih sebb tadi dah view cara buat adunan linut tu.

Resepi nih simple je..xde nya cam wat rendang daging ke pe..bahan-bahan yang perlu ada ialah:


 yang nih orang sarawak panggil tepung lemantak. kalau xde tepung nih..kite leh guna tepung lain iaitu...
 Tepung sagu..sure tepung sagu nih mana2 boleh dapat kan..bukan kat borneo je...kat semenanjung mesti ada and 
Cili (tak kisah lah cili besar or cili kecik), limau kasturi and belacan..xde dalam gambar heheh...sebab zaman cerita Ali Baba dulu belacan barang terlarang..so x berani nak amek picture hehehe.kang kene reman..

Cara memasak :
 first prepare sambal belacan ye..limau tu just perah air nya je..kalau rajin hiris lah kulit limau tu kecik-kecik pastu masukan dalam sambal tu tadi..nak lebih rasa ambal tu balance rasanye..tambah ler sedikit gula...insyaAllah rasanya balance dengan peda, masam n manis..tu ekot cita rasa sendiri.


yang nak buat linut tu..refer on you tube view...mula2 orang tu bancuh tepung sagu dengan air kosong..dah sabati..baru dia masukkan air panas secukupnya dan pastilkan jangan terlebih air pulak kang terlalu lembik x syok gak nak makan...pastu gaul sama rata sehingga menjadi macam bentuk yang gambar di atas, kene gaul pantas and kuat ye sebab takut nanti x menjadi cam Aniz petang semalam..wat malu betol huh..

Nasib ler husband faham n pandai pulak amek hati..cakap even linut x menjadi, tapi sambal tetap sedap katanya...nih yang wat sayang lebih kat husband

Ok sure nanti nak try sampai menjadi nih..pastu baru boleh bangga nak jadi seorang isteri hehehe...sebab dah pandai maska linut hehehe..

ok ollss..tu je sahaja yang boleh di kongsikan...hope happy reading

Lots Of LOVE,
Aniz Sansema

No comments:

Post a Comment